Turecko oznámilo, že NATO sa chystá rozmiestniť rakety na jeho území

07.11.2012 Celý región

Ankara 7. novembra (TASR) - Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu dnes oznámil, že NATO sa pripravuje na rozmiestnenie rakiet Patriot na území jeho krajiny. Informovali o tom miestne médiá.

Davutoglu poskytol informácie tureckým novinárom v Bruseli.

Dnes už skôr vysokopostavený predstaviteľ tureckého ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Turecko sa bezprostredne chystá požiadať Severoatlantickú alianciu o to, aby rozmiestnila rakety popri jeho 910 kilometrov dlhej hranici so Sýriu. V tejto krajine prebieha už 19 mesiacov konflikt medzi vládnymi silami a povstalcami.

Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, už posilnilo svoju vojenskú prítomnosť pri sýrskych hraniciach v reakcii na streľbu zo sýrskej strany.

"Rozmiestnenie tohto typu rakiet proti hrozbám je rutinným krokom v rámci predpisov NATO," povedal turecký vysokopostavený predstaviteľ s tým, že tieto rakety boli v Turecku rozmiestnené aj za druhej svetovej vojny.

Generálny tajomník NATO ešte v pondelok oznámil, že spojenci posúdia akúkoľvek žiadosť, ktorú dostane najvyšší orgán aliancie, Severoatlantická rada.
 

Vyberte región